Snel je motorrijbewijs

Cat. A | Motor . Helaas geven wij op dit moment geen motorrijles, vanaf begin Mei gaan wij deze lessen weer geven. Tip: Haal alvast je theorie.

Wil je je motorrijbewijs halen? Dan neem je natuurlijk motorrijles bij Joosten rijopleidingen. Je krijgt je motorrijbewijs als je daarna met succes een theorie-examen én twee praktijkexamens (voertuigbeheersing en verkeersdeelneming) doet bij het CBR.

Je hebt een DigiD nodig om theorie-examen en ook om via Mijn CBR gezondheidsverklaring in te vullen die kost E 41,50. Een DigiD aanvragen is makkelijk en gratis, maar kan vijf dagen duren. Houd daar rekening mee.

Extra Informatie : Hoe zijn de regels voor het motorrijbewijs?

Voor de motor heb je drie verschillende rijbewijzen: voor de lichte motor (A1), de middelzware motor (A2) en de zware motor (A).

A1 rechtstreeks

Als je 18 bent, mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.
Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:

• Motor van de categorie A1
• Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

A2 rechtstreeks

Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.
Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.

Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:

• Motor van de categorie A1
• Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
• Motor van de categorie A2

A rechtstreeks

Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf je 21e mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:

• Motor van de categorie A1
• Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW) • Motor van de categorie A2 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:

• Motor van de categorie A1
• Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW) • Motor van de categorie A2 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
• Motor van de categorie A

Geldigheidsduur theorie en AVB

Als je AVB-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen of een geldig rijbewijs B hebben. Als je AVD-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen én voor het AVB-praktijkexamen van dezelfde categorie.

Het resultaat van je theorie-examen is 1,5 jaar geldig.
Het resultaat van je AVB-praktijkexamen is 1 jaar geldig.

Het getrapte systeem

Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen. Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen. Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.

Praktijklessen

Voor het rijbewijs A (motor) lessen we op handzame motor Yamaha MT07 met ABS (voor de categorie A2) en ook een Yamaha MT07 met ABS (voor de categorie A) Voor de categorie A1 geven wij les op de KTM duke 125cc (11KW) . Een motorijles duurt bij ons 90 minuten dit om zoveel mogelijk rendement uit de les te halen. Tijdens de motorrijles kun je van ons een motorjas en motorbroek lenen, vanwege de corona maatregelen moet je op dit moment wel zelf motorhandschoenen en een motorhelm meenemen. Ook moet je zelf wel voor stevige, hoge schoenen of motorlaarzen zorgen die de enkels voldoende beschermen. Neem eerst een vrijblijvende proefles om te kijken of het motorrijden je wel leuk vind, deze proefles kost € 60,- voor 90 minuten. De instructeur kan dan ook gelijk een advies geven welk pakket het beste bij jouw past. Wij hebben namelijk 3 verschillende soorten motorrijlespakketten , pakket 1 (Small) bestaat uit 10 uur , pakket 2 (Medium) bestaat uit 15 uur en pakket 3 (Large) bestaat uit 20 uur. Voor de prijzen van deze pakketten klik je op de button prijslijst hieronder op deze pagina. Onze locatie ligt op zeer korte afstand van het CBR , de grote parkeerplaats van de Rijnhal en het Gelredome waardoor er weinig lestijd verloren gaat om daar te komen en om daar de bijzondere verrichtingen te oefenen en om eventueel voor het eerst kennis te maken met de motor mocht je nog helemaal geen ervaring hebben. De locatie waar je naar toe moet komen voor de lessen is De Overmaat 45 A Arnhem , let op het bord Joosten rijopleidingen op het naambord bedrijvencentrum De Overmaat.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen voor de motor bestaat uit twee delen, voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelname (AVD). Voor de AVB worden er in totaal 7 manoeuvres getoetst. Uit de verplichte categorie worden alle 4 de bijzonder verrichtingen getoetst. De overige 3 manoeuvres worden willekeurig door de examinator gekozen. Uiteindelijk worden er dus 7 van de 12 geleerde manoeuvres getoetst. De leerling mag elke bijzondere verrichting eenmalig herkansen als deze de eerste keer niet voldoende is uitgevoerd. Tijdens de AVD neemt de leerling deel aan het verkeer. De leerling rijdt voorop met de motor, de instructeur en examinator volgen een auto. De instructies van de examinator worden door de instructeur aan de leerling gecommuniceerd doormiddel van een portofoon.Wij wensen je veel plezier met motorrijden.

VOORDELEN DICK JOOSTEN

CONTACT OPNEMEN

Vul hier je gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk vrijblijvend contact met jou op.